Viktigt med rätt skor i stallet
Farligt att rida?

Viktigt med rätt skor i stallet

Oavsett om man har hållit på med hästar länge, eller om man är nybörjare är det viktigt att man tänker på att ha rätt skor på sig vid stallarbete och hantering av hästar. Vad bör man tänka på när man väljer skor?

Skor som passar stallarbete

När man arbetar i stallet, men inte kommer i kontakt med hästar kan det vara klokt att ha skor som tål väta. Ett par muckboots är praktiska och de får dessutom bra grepp i stallet. När det gäller skorna är det också viktigt att de kan rengöras på ett bra sätt. Det kan till exempel handla om att man får kliva i ett form av bad som dödar alla virus och bakterier. Ett par sandaler är med andra ord inte de bäst lämpade skorna.

Skor för ridning

När man rider är det viktigt att skorna har en liten klack så att de inte halkar igenom stigbygeln. Skorna ska inte heller vara alltför grova eller ha detaljer som kan fastna. En känga, en speciell ridsko eller en ridstövel är bra. Det allra mest praktiska med ridstöveln är att skänkeln, alltså ryttarens ben, får lite extra stöd.

När behövs stålhätta?

En stålhätta behövs när man hanterar hästen från marken. Stålhättan skyddar tårna om hästen skulle råka trampa en på foten. Det är lätt hänt, ofta sker det av misstag om hästen trampar fel eller om den blir rädd för något. Skor med stålhätta finns i alla möjliga storlekar. Barns tår kan vara väldigt känsliga och även vuxna kan skadas av en häst rejäla vikt när den läggs på foten.

Hur mycket pengar bör man lägga på sina skor?

Skor finns i alla prisklasser. Ibland kan man ha tur att hitta vanligtvis dyra skor på rea. Skor som används i stallet, utan att man är i närheten av hästen behöver inte vara dyra. Det går i princip bra med ett par vanliga gummistövlar. Skorna behöver inte heller passa jättebra så länge de är bekväma och fungerar att röra sig i. Ett par stålhätteskor som ska skydda kan det däremot vara klokt att lägga lite mer pengar på. Om man rider väldigt mycket eller kanske tävlar kan det också vara klokt att investera lite mer i ett par ridskor som verkligen sitter bra på foten. En ridstövel måste också ha ett skaft som passar bra.

Skornas skötsel

Oavsett om man väljer en ridsko eller en ridstövel behöver man sköta om dem för att de ska hålla. Är skorna av läder bör de rengöras och putsas då och då. I stallet har man i regel sadeltvål och läderrengöring och det passar utmärkt även till skorna. Även vanliga gummistövlar behöver städas av med jämna mellanrum.