Viken utrustning och kunskap behövs?
Gå på ridskola

Viken utrustning och kunskap behövs?

När man börjar på en ridskola behöver man inte ha några förkunskaper alls. Ibland kan det dock vara så att det inte finns några lediga platser i en nybörjargrupp för tillfället och då kan man behöva vänta några veckor innan en ny sådan kan startas.

Första ridlektionen

När man kommer till sin första ridlektion kan allt kännas lite nervöst. Man kanske inte har varit i ett stall förut, och än mindre ridit. Man måste först ta reda på vilken häst man ska rida. Om den har gått en eller flera lektioner redan behöver man inte sadla eller tränsa, men om hästen står i stallet måste den göras i ordning. Om man inte har ryktat, sadlat och tränsat innan bör man inte ge sig på det inför sin första lektion. Då är det bättre att be någon annan om hjälp. Inför nybörjarlektioner finns det ofta personer i stallet som kan hjälpa till. De kan också ofta leda hästen på lektionen om det känns lite tryggare.

Måste man ha egen utrustning?

När man börjar rida på en ridskola behöver man inte ha någon egen utrustning alls. En hjälm och säkerhetsväst finns i regel att låna på ridskolan, i alla fall om det är en lite större sådan. Det kan dock vara klokt att ha ett par bra skor med lite klack på sig. Sandaler, gymnastikskor och högklackat är dock sådant som inte bör användas. Skon bör inte heller ha allt för många detaljer som kan fastna i stigbygeln och den bör inte heller vara för kraftig. En gummistövel med lite klack eller kanske en känga fungerar ofta bra.

När det gäller ridkläder behöver man inte några speciella plagg under den första tiden på ridskola. Byxorna bör dock ha långa ben och man bör inte rida i linne eller kortärmat. Kläderna bör inte sitta åt allt för mycket men de ska inte heller vara allt för bylsiga. Ridläraren behöver kunna se hur man sitter på hästen. När det gäller byxorna är det också klokt att se till att de inte har altl för kraftiga sömmar på insidan av benen eftersom att det kan ge rejäla skavsår.

Vad bör man köpa först?

Efter ett tag kan det vara dags att köpa egna ridkläder. Det är då bra att först köpa en egen ridhjälm. Det är viktigt att hjälmen passar och det är inte säkert att ridskolan har en hjälm i helt rätt storlek att låna ut. Ett par bra ridskor samt ett par ridbyxor kan också vara bra att ha. Det går bra att köpa begagnat. Hjälmen är dock en sådan sak man bör köpa ny. Man kan inte garantera att den begagnade ridhjälmen är hel och om så inte är fallet skyddar den inte om man skulle råka ramla av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *