Rätt utrustning
Farligt att rida?

Rätt utrustning

Att hålla på med hästar kräver rätt utrustning – både för dig och hästen. Vilken utrustning som krävs beror både på om du har egen häst eller inte, men också vad du håller på med för hästgren, och självklart också vilken nivå som du är på.

[IMAGE=d3U7MHefqo8c.jpg]

Hästsport – en materialsport

[IMAGE=efAYoUfBfcbR.jpg]

Hästsport tillhör de dyrare sporterna, då både hästen, uppställningen och allt runtomkring kostar. Att börja rida på ridskola kräver bara skor med klack och byxor som inte är halkiga – ridhjälm och säkerhetsväst kan man låna på ridskolan. Men de flesta hästintresserade köper ganska omgående ett par riktiga ridbyxor och egen hjälm. Ridsport är en materialsport, även om de flesta inte tänker på det. Eftersom en ryttare både är inomhus – i ett stall och ridhus -, men också tillbringar tid utomhus med hästarna och för att sköta stallet, så krävs det i långa loppet bra kläder. Om du har en egen häst eller rider mycket, kan det rent av vara en god investering att köpa riktigt bra ridkläder som håller under många år. Nu finns också det nya varumärket Stierna hos Hestbolaget som utvecklar tekniska ridsportkläder – lätta och högpresterande kläder med utmärkt passform, rörelsefrihet, material och teknisk funktion för att aktiva ryttare ska kunna prestera optimalt oavsett väder.

[IMAGE=bKkM6ZbXn71A.jpg]

Rida

Basen i hästkläder är ett par bra ridbyxor. Idag finns det många olika slags ridbyxor att välja mellan. Det bästa är om du kan gå till en ridsportbutik och prova ut de ultimata ridbyxorna. Det viktigaste är sömmarna och ”känslan”. Det är också bättre att rida i ridstövlar än bara jodhpurs. Du behöver också ridstövlar om du ska tävla. Till överkroppen är det alltid bättre att tänka lager-på-lager, än att köpa en varm jacka för vintern, särskilt om du främst rider i ridhus. Det är svettigt att rida. Däremot är det bra att ha flera olika sorters vantar och handskar, inklusive ett par riktigt tjocka och varma vinterhandskar för kalla dagar. Du bör också ha egen ridhjälm och ridväst – förutom att det känns bra att ha egna saker, så kan du också enklare rida hos privatryttare om du har egen utrusning. Det är inte säkert att de alltid har två hjälmar eller säkerhetsvästar.

Om du har en egen häst behöver du både bra vinterskor och en riktigt varm jacka. Dels för att kunna rida ut på vintern, men främst för att kunna sköta din häst. Detsamma gäller om du ska bli skötare på en häst, särskilt en privathäst på landet. Att hålla på med hästar handlar om att leva nära naturens element.

Tävla

Om du ska tävla inom ridsport behöver du än mer utrustning, både för att du måste vara rätt klädd för att få tävla, men också för att det känns bättre när du tävlar. För att tävla behöver du vita ridbyxor och ridkavaj, men i början räcker det ofta med ljusa ridbyxor och en enfärgad tröja. Om du inte tävlar så mycket kan du låna tävlingskläder. Tävlingskläder är så klassiska i sin utformning, att du kan köpa vita ridbyxor och en kavaj och ha dem i årtionden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *