Håll ordning på hästens bete
Farligt att rida?

Håll ordning på hästens bete

I stort sett alla hästar mår bra av att gå på bete, i alla fall under delar av året. Men det är viktigt att man håller ordning på betet för att det ska vara bra för hästen.

Trimma betesmarken

Innan betessäsongen drar igång kan det vara klokt att trimma ner betet med en släntklippare för att gräset ska växa upp lite tätare och kraftigare lagom till betet. Om hästarna ska gå på bete under en längre tid kommer gräset att slitas hårt och ju högre betestrycket är på gräset, desto större är risken att man behöver stödutfodra hästarna.

Håll rent vid staketen

Om man har ett elstängsel runt om betesmarken bör man se till att hålla rent under och runt omkring det. Om gräs eller grenar ligger mot staketet kan det leda bort elen och då är staketet inte längre skrämmande för hästarna, eller för andra djur.

Mocka hagen

Under betessäsongen bör man också tänka på att mocka i hagen med jämna mellanrum. Ju fler hästar som går där, desto oftare måste man mocka. Minst varannan dag bör man ta tag i mockningen. Det är då hästens bajs man tar bort. Finns en lösdrift med spån tar man även bort kiss i spånet. Anledningarna till att man tar bort avföringen är att det ser fräschare ut i hagen, och för att minska förekomsten av parasiter inne i hagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *