Osäkerhet och rädsla skapar faror
Farligt att rida?

Osäkerhet och rädsla skapar faror

Många gånger kan man se att det skylls på hästen när en olycka sker. Hästen vägrar framför ett hinder, hästen skyggar från något i skogen eller så tvärstannar den i ridhuset. Då är det för det mesta hästens fel. En erfaren ryttare vet dock ofta om att det egentligen inte är hästens fel. Många gånger är det faktiskt ryttaren som skapar den farliga situationen omedvetet.

Hästen känner ryttarens rädsla

När man rider eller umgås med hästar måste man vara medveten om att hästen känner av ryttarens rädslor. Om man ska rida på en häst som brukar bocka på ett visst ställe kommer ryttaren omedvetet att spänna sig när det stället närmar sig och då leder det ofta till att hästen bockar. En ryttare som däremot inte vet om bockandet sitter avslappnat och när hästen känner sig trygg med ryttaren går den bättre. Samma sak gäller om hästen har vägrat på ett hinder flera gånger. Då kan det vara bra att låta en annan ryttare sitta upp. Många gånger hoppar hästen då utan problem över hindret.

Att rida när man är rädd

Om man är lite rädd av sig kan det vara bra att rida på en lugn och snäll häst. Man ska dock vara medveten om att även den lugnaste hästen kan bli rädd för något och reagera på olika sätt. I ett ridhus behöver man inte vara rädd för oförutsedda händelser och där är risken obefintlig att hästen springer iväg och kommer bort. Om man ramlar av är det inte någon katastrof eller stress med att fånga in hästen. Det kan också vara bra att ha någon som leder hästen, eller kanske longerar den till en början. Då kan man koncentrera sig på att bara slappna av och njuta av ridturen. Man behöver inte heller galoppera om man inte vill. Det viktiga är att känna sig trygg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *