Ridskolor med olika hästsportgrenar
Gå på ridskola

Ridskolor med olika hästsportgrenar

Just när det gäller ridskolor finns de med en hel del olika inriktningar. Det finns också en del ridskolor som är övergripande. De riktar med andra ord inte in sig på någon speciell hästsportgren utan de lär ut ridning rent generellt. Men vilka olika inriktningar kan man finna på ridskolor i dag?

Hästhoppning

En av de allra vanligaste hästsporterna att syssla med i dag är hästhoppning. Här gäller det för ekipaget att ta sig runt en bana med olika hinder. Alla hinder går att riva och det betyder att bommar, målade lådor och annat ramlar ner om hästen slår emot. På en ridskola som mestadels sysslar med hoppning lär sig eleverna att hoppa flera olika typer av hinder. Det är dock inte bara hoppning som förekommer utan även en del markarbete och dressyr.

Dressyr

Dressyren är grunden i all ridning. Det spelar ingen roll hur bra en häst hoppar om den inte kan gå i en bra grundform. Om hästens kropp inte är mjuk och smidig slits den snabbt ut. Det finns dock en mer avancerad skola inom dressyren. Där förekommer komplicerade rörelser som passage, piaff och annat. Där hittar man ridskolor som specialiserar sig inom dressyr.

Islandshäst

Islandshästen är en ras som blivit allt vanligare i Sverige under de senaste åren. Det här är en lite speciell hästras. När hästarna väl har lämnat Island får de aldrig komma tillbaka. Islandshästar är dessutom femgångare, eller i alla fall fyrgångare. De har skritt, trav och galopp som alla andra hästar. Alla islandshästar kan också tölta med mer eller mindre gott resultat. När det gäller flygande pass finns det inte någon garanti för att alla hästar kan gångarten. En del islandshästar kan lära sig att gå i passgång men det krävs en hel del träning. Andra kan inte alls lära sig. I Sverige finns det ett par ridskolor som just specialiserar sig på islandshästar. Där kan man rida vanliga ridlektioner, turridning och en del annat

Körning

Det är inte alla ridskolor som håller på med ridning. På många travbanor och inom svensk travsport kan man finna ridskolor som istället sysslar med körning. Där får eleverna lära sig att köra olika typer av hästar på och utanför bana. Man får också lära sig sela på och av en häst, samt en hel del annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *