Att Köpa ett föl eller en vuxen häst?
En egen häst

Att Köpa ett föl eller en vuxen häst?

När man ska köpa en häst finns det en hel del att tänka över. En av de här sakerna är om man vill köpa ett föl eller om man vill ha en vuxen häst. Om man har ett eget stall finns det regler från Jordbruksverket som säger att hästen inte får stå ensam om den mår dåligt av det. Det måste man tänka på när man köper sin häst. Ska man ha hästen i ett annat stall där det redan finns stallkompisar är man inte lika låst.

Att köpa ett föl

När man köper ett föl har man möjlighet att forma hästen precis som man vill. Man kan på egen hand vänja den av vid olater, se till att den är trafiksäker med mera. Man vet helt enkelt vilken typ av träning och utbildning hästen har sedan när den växer upp. Om man vill kunna rida och tävla med en gång är det dock inte speciellt klokt att köpa ett föl. En häst kan inte ridas in förrän den är minst tre år gammal och även då är det ofta en hel del utbildning kvar innan man kan ge sig ut på tävlingsbanorna.

Köpa en vuxen häst

När man köper en vuxen häst kan det vara svårt att veta vad den har varit med om tidigare. Det kan finnas en skadehistorik som man inte får veta allt om. Man vet inte heller hur träningen har sett ut. Det är med andra ord lite mer osäkert att köpa en vuxen häst, speciellt om man inte känner till varken uppfödare eller häst sedan innan. Fördelen är att man med en rätt tränad och skadefri vuxen häst kan börja träna och kanske tävla direkt när man får hem den.

För den som inte har så stor vana av unghästar, och för den som kanske inte haft häst innan kan det också vara klokt att köpa en vuxen häst som första häst. Då kan man lära sig en hel del av hästen. Det gäller både på marken och på hästryggen. En lugn och stabil häst är det man bör leta efter. Då kan man få många trevliga år tillsammans. Köper man ett föl och inte har kunskap om hur man ska sköta eller träna det kan allt snabbt gå utför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *