Att ha en egen häst
En egen häst

Att ha en egen häst

Att äga en helt egen häst är drömmen för många. Men det krävs en hel del ansvarstagande med att ha en häst. Man ska mocka, fodra, rykta och motionera hästen varje dag oavsett hur vädret ser ut, om man har många läxor eller om det helt enkelt är så att man känner för att göra något annat. Ibland kan man ha tur att någon annan kan ta hand om hästen ifall man skulle behöva åka bort eller om man blir riktigt sjuk. Så är dock inte alltid fallet. Då måste man ta sig till stallet för att sköta om hästen även om man har magsjuka, migrän eller någon annan sjukdom. Kanske måste man också planera om en del saker. Det kanske inte går att åka bort över jul som man först tänkt sig.

Att göra i stallet

Det finns faktiskt en hel del saker som behöver göras i stallet varje dag. Man måste till exempel se till att hästens box är mockad, den ska ha tillräckligt med strö och dessutom är det klokt att se till att hästens foder är förberett. Förutom det ska hästen motioneras. Det kan antingen ske genom att man rider den, longerar, kör eller går promenad. Man kan också behöva rengöra hästens utrustning och putsa den. De egna ridkläderna kan behöva göras iordning och så ska hästen släppas ut och in från hagen. Även byten av täcken, städning av stallet och liknande tar en hel del tid.

Hur mycket tid tar en häst?

En häst tar en hel del tid varje dag. Om man har hästen i ett helt eget stall där man har ansvar för allt själv tar get givetvis mer tid än om man står uppstallad i ett kollektivstall och delar ansvaret med andra hästägare. I det egna stallet måste man sköta både insläpp, utsläpp, fodringar och mockning oavsett om det är tidig morgon eller sen kväll. Man bör räkna med att en vanlig dag med mockning, fodring och insläpp av hästen tar i alla fall två timmar. Sedan tillkommer tid för motionering, ryktning och städning av stallet.

Vad kostar det att ha häst?

Hur mycket det kostar att ha häst varierar en hel del. Kostnaden kan till exempel vara högre om man ska stå uppstallad i ett stall där allt ingår, nära en storstad. Har man ett eget litet stall på tomten behöver man inte betala stallhyra. Dock ska fortfarande el, eventuellt vatten och andra fasta kostnader betalas. Hästen ska också ha foder och utrustning. Man behöver inte köpa all utrustning i nyskick men man bör räkna med att lägga i alla fall några tusen kronor på ny utrustning varje år. Även fodret kostar en del pengar. Ett par tusen kronor varje månad får man räkna med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *