Äta rätt som ryttare
Farligt att rida?

Äta rätt som ryttare

Som ryttare kan man tävla och träna på en mer eller mindre intensiv nivå. Man kan dock inte bortse från att allt arbete i stallet och kring hästen också är fysiskt jobbigt och tungt. Man ska mocka, fodra och sköta häst samt stall. För att man ska orka med är det viktigt att man äter rätt, annars kommer kroppen till slut att stänga ner viktiga funktioner och man löper stor risk att bli trött. I arbetet med hästar kan det rent av bli farligt. Men hur äter man rätt som ryttare?

Få i sig rätt mat

Snabbmat i all ära men som ryttare är det viktigt att få i sig en bra och allsidig kost anpassad efter de egna behoven. Man bör äta från kostcirkelns alla delar och välja kost som är lämplig för dagen. Det är en fördel att äta regelbundet även om det ibland kan vara svårt. Inför en lång dag i stallet kan det därför vara klokt att börja dagen med en frukost som man vet att man står sig länge på och som inte ger en snabb sänkning av blodsockret. Inför till exempel en tävling kan snabba kolhydrater vara bra så man blir lite extra pigg och skärpt. Grönsaker och frukt samt bra dryck ska inte heller glömmas bort. Just att dricka lagom mycket kan vara svårt men det är väldigt viktigt för att kroppen ska fungera optimalt både hos ryttare och häst.

Vitaminer och mineraler

Ibland kan det vara svårt att få i sig rätt vitaminer genom kosten. Kanske är man vegan, eller så gillar man helt enkelt inte vissa livsmedel. Är man inte så förtjust i mjölk kan det vara bra att komplettera med kosttillskott som D-vitamin och äter man inte fisk kanske omega-3 är bra att ta lite extra av. Det finns praktiska multivitamintabletter på apotek som ger en lagom dos av de flesta mineraler och vitaminer kroppen behöver. De ersätter inte en varierad kost men de är en bra komplettering om man inte alltid kan eller vill äta vissa saker.

Bra mat att äta på språng

I stallet sitter man sällan stilla och så är också fallet på tävlingsdagar. Då gäller det att ha mat som kan ätas på språng. Under en dag med mycket resande kan snabbmatställen locka och det kan fungera bra. I dag finns det fräscha sallader och nyttigare hamburgare att välja mellan. Pommes kan bytas ut mot frukt och att beställa ett extra bröd till burgaren är inte fel. Man kan självklart också göra egna sallader, wraps eller annat som går bra att äta kallt och som mättar bra.

Cafeteria och mat i stallet

I större stall och på ridskolor finns det ofta en cafeteria där man kan köpa olika saker. Det är bra om cafeterian inte bara erbjuder godis och snacks utan också matigare alternativ som toast, kanske någon soppa och frysta rätter. Då kan även de som inte hunnit äta hemma få i sig något i stallet innan det är dags för ridlektion, stallskötsel eller annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *