Använd skyddsutrustning
Farligt att rida?

Använd skyddsutrustning

Ett av de sätt som man enklast skyddar sig på i hästsportsammanhang är genom att helt enkelt använda den skyddsutrustning som finns tillgänglig. Det finns både skyddande skor, västar och hjälmar som alla minskar risken att man skadas allvarligt. Men hur fungerar utrustningen och vilka krav finns det på den?

Vad gäller på tävling?

Tidigare fanns det inte några speciella regler för skyddsutrustning på tävling. Man kunde tävla i hjälm, hatt eller liknande. I dag står det dock i tävlingsreglementet att man måste ha en hjälm med hakband som sitter fast på huvudet. På de allra flesta tävlingar inom ridsport gäller också att man inte får ta av sig hjälmen innan man suttit av hästen. Sker det blir man utesluten ut tävlingen, oavsett placering. Inom högre nivåer i dressyr är det dock fortfarande tillåtet att tävla i hatt.

Skyddande skor och väst

I stallet är det klokt att bära skor som har en så kallad stålhätta. De ger ett bra skydd för tårna om en häst skulle råka trampa en på foten. Under ridning är en säkerhetsväst bra att bära. Den skyddar revben, lungor och inre organ mot trampskador, hårda föremål med mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *