Att ramla av
Farligt att rida?

Att ramla av

När man rider finns det alltid en risk att man ramlar av hästen. Det kan se otäckt ut och man kan också bli lite rädd när man ramlat av. Ofta går det dock bra och i de allra flesta fall skadar man sig inte alls, eller i alla fall inte allvarligt vid ett fall.

Fall i hög fart

Många fall från hästryggen sker i hög fart. Redan i låg fart kan fallet vara relativt högt. När man har ramlat av är det bra att känna efter om man slagit sig. Om så inte är fallet är det klokt att ta sig upp på hästryggen så snart som möjligt igen. Man behöver inte hoppa eller galoppera det första man gör utan det räcker med att rida runt något varv. Då minskar man risken för att bli rädd.

Om man får ont i nacken

Vid fall från höjd eller i fart kan man skada nacke och rygg. En säkerhetsväst minskar risken för det. Om man har lite smått ont i nacken dagen efter ett fall beror det ofta på att man sträckt sig. Får man ont direkt efter och smärtan blir värre eller om man tappar känsel bör man ringa ambulans direkt. Har man ont i nacke eller rygg efter en avramling är det dock alltid klokt att ringa 1177 vårdguiden för att fråga om råd.

När bör man ringa ambulansen?

Om man svimmar av, känner sig yr eller misstänker att man brutit något är det alltid klokt att ringa ambulansen efter en avramling. Det är också klokt att hålla sig i stillhet så att man inte förvärrar en eventuell skada. Man kan förhindra många allvarliga skador genom att få hjälp i tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *