Är hästsport farlig?
Farligt att rida?

Är hästsport farlig?

När man tittar på olycksstatistik kan man ofta se att ridsport framställs som en farlig sport men många olycksfall varje år. Den här statistiken är många gånger lite felvisande. Statistiken tar till exempel inte hänsyn till om hästen blivit skrämd av något, om ryttaren är en van sådan eller en nybörjare med mera. Men är ridsport verkligen farligt?

Många olyckor

En anledning till att ridsport ofta förekommer i statistiken är för att många åker till sjukhus när de ramlat av trots att de egentligen inte har skadat sig. Om man ramlar i fotboll åker man ofta inte in till akuten och då kommer inte heller skadan med i statistiken. En hel del olyckor beror också på yttre faktorer. Det kan till exempel vara någon som kör förbi en häst och tutar så att hästen blir rädd och ryttaren åker i marken. I tidningar som Aftonbladet kan man ofta läsa om bland annat bilister som inte tar hänsyn till ryttare.

Allvarliga skador som kan inträffa

Inom ridning kan det ske olyckor, precis som inom andra sporter. Det kan också inträffa allvarligare skador. Det kan handla om nackskador, brutna ben eller om inre blödningar. En del ryttare får också huvudskador. Men en hel del skador går faktiskt att förebygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *